Space Odyssey 2.0 viert Yuri’s Nacht in Hasselt              

 

In het kunstencentrum ‘Z33’ in het Hasseltse begijnhof loopt momenteel de tentoonstelling ‘Space Odyssey 2.0’. Hedendaagse kunstenaars laten zich inspireren door ruimtevaart en ruimtewetenschappen. De expo gaat vergezeld met een klein programma sciencefictionfilms: ‘2001: A Space Odyssey’ van Stanley Kubrick, ‘Soylent Green’ van Douglas Trumbull en ‘Moon’ van Ducan Jones. Bovendien organiseerde ‘Z33’ enkele workshops waarin kinderen bijvoorbeeld een ruimtepak ontwerpen. En op vrijdag 12 april was er een heuse ‘Yuri’s Night’. Elke 12 april vieren ruimtevaartenthousiastelingen over de hele wereld de verjaardag van de eerste ruimtevlucht. De fans herdenken dan dat op 12 april 1961 Yoeri Gagarin de eerste mens in de ruimte werd.

 

Neil, de eerste zwaan op de maan

 

‘Yuri’s Night’ wordt in heel de wereld gevierd. Uitzonderlijk was er dus ook een activiteit in ons land. Drie kunstenaars die op ‘Space Odyssey 2.0’ tentoonstellen, lichtten hun werk toe. Als eerste toonde Agnes Meyer-Brandis een video. De kunstenares zorgt voor de humoristische noot op de tentoonstelling. De video maakt een reis langs inslagkraters. Hier mat Agnes Meyer-Brandis “anomalieën in de gravitatie”. Dat zorgt zowaar voor “zwevende rotsen”. Een ander fragment toont de training van elf ganzen tot maanreizigers. De kunstenares vond de inspiratie in het verslag ‘The Man in the Moone’. In zijn roman uit 1638 beschrijft Francis Goldwin hoe avonturier Domingo Gonsales naar de maan reist. Het hoofdpersonage uit deze protosciencefiction vliegt dankzij… ganzenkracht naar onze satelliet. Nu driehonderdvijfenzeventig jaar later, herneemt Agnes Meyer-Brandis zijn experiment. Dit project is op de tentoonstelling uitgebreid te volgen. Je ziet foto’s en filmpjes van de ganzen, van ei tot astrovogel. Zelfs de “eerste pootafdruk” is aanwezig. Ook het commandocentrum in het Italiaanse Pollinaria, waar de thuisbasis van de zwanen is, werd in Hasselt nagebouwd.

 

Het onzichtbare zichtbaar maken

 

Het werk van de Brusselse kunstenaar Frederik De Wilde balanceert op de rand van wetenschap en kunst. Zelf ontdek ik er vooral een wetenschappelijk-technologisch aspect in. Hij ontwikkelde vroeger het “zwartste zwart”. Daarvoor creëerde hij via nanotechnologie het donkerste materiaal ooit. Tegenwoordig visualiseert hij het “onzichtbare” universum van de kwantummechanica. Ik vind dit een heel interessant experiment en tevens het meest wetenschappelijke van de hele tentoonstelling. Hij pakt een bijzonder moeilijk onderwerp aan. Hoe moeten we ons kwantumeffecten voorstellen? Hoe populariseer je dit? De experimenten en kunst van Frederik De Wilde kunnen hiervoor gebruikt worden.

 

Astronautje spelen

 

Tot slot kwam het werk van de Vlaming Angelo Vermeulen uit Sint-Niklaas aan bod. De kunstenaar neemt momenteel deel aan een Mars Simulatie in Hawaï in opdracht van de NASA en de Universiteit van HawaÏ. Hij is kapitein van de missie ‘HI-SEAS’. Zijn werk werd daarom door curatrice Ils Huygens voorgesteld. Angelo Vermeulen koos een speelse uitwerking. Hij heeft een kartonnen ruimtestation gebouwd, dat de ‘Seeker’ gedoopt werd. Op een tentoonstelling in Deventer onthulde Angelo Vermeulen een eerste versie van zijn constructie. ‘Seeker’ is een “open source” project. Hackers, technici, kunstenaars en iedereen die dat wenst, kunnen veranderingen aanbrengen in het huidige ontwerp. Zo kan dit toestel stilaan evolueren tot een volwaardig station.

 

In Hasselt leefden zes mensen twee dagen opgesloten in de ‘Seeker’ bij wijze van “simulatie”. Of moeten we hier van een simulatie van een simulatie spreken? Twee van de deelnemers aan dit experiment sloten de avond af met hun persoonlijke ervaringen. Zo kregen we een wonderlijk verhaal te horen. In de Hasseltse grond groeien natuurlijk tomaten. En aardappelen en fruitbomen. Je kunt in de Hasseltse grond appelbomen planten en nog zoveel meer. Dat alles groeit hier. Dat lukt allemaal, want de grond bevat blijkbaar de “formule” van die planten. Dat geldt hier in Hasselt en overal op de aarde en voor alle planten. Het wordt nog beter: ook buitenaardse planten kunnen hier groeien! Dat betekent dat ook de formule van die alien planten hier in de grond te vinden is.

 

Amateurastronoom voor een avond

 

Enkele vrijwilligers van ‘Cosmodrome’, het Europlanetarium uit Genk, waren naar Hasselt gekomen. Ze stelden buiten in het begijnhof twee telescopen op. We kregen Jupiter en drie van zijn manen in beeld. De doorkomst van het internationale ruimtestation ‘ISS’ om iets na 21u was met het blote oog te zien. De amateurastronomen nodigden ons uit om dit jaar de nieuwe Dinotentoonstelling in ‘Cosmodrome’ te komen bezoeken.

 

YURI’S NACHT

12 april 2013

Z33, Zuivelmarkt 33, 3500 Hasselt

Een organisatie van Z33 en The Arts Catalyst

 

SPACE ODYSSEY 2.0

17 februari tot 19 mei 2013

Z33, Zuivelmarkt 33, 3500 Hasselt

 

DINO

30 maart – 30 november 2013

Cosmodrome, Planetariumweg 18-19, 3600 Genk

 

Meer info:

www.z33.be

www.zebracinema.be

www.yurisnight.net  

www.cosmodrome.be

www.artscatalyst.org

 

Frank Beckers