Estland 1918 tot 2418

De tijd van de bezettingen

 

Estland is een jong land. De Baltische republiek verklaarde zich in 1918 onafhankelijk, toen de Estse nationalisten na de Oktoberrevolutie hun land uit Rusland probeerden los te weken. De onafhankelijkheidstrijd tegen Russen én Duitsers zou nog tot 1920 duren vooraleer de Sovjet-Unie de onafhankelijkheid erkende.

 

Maar dan kwam de tweede wereldoorlog en begon de periode van de “drie bezettingen”. Het geheime Molotov-Ribbentroppact tussen nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie bracht Estland in de invloedssfeer van de USSR. Sovjetsoldaten namen het land in. De Duitse soldaten werden daarom eerst nog als bevrijders gezien, maar de ene bezetter ruimde plaats voor de andere. Na de wereldoorlog belandde Estland weer in het Oostblok en de Sovjets kwamen terug, ditmaal om een halve eeuw te blijven.

 

In augustus 1991 verklaarde het Estse parlement het Molotov-Ribbentroppact nietig en werd Estland opnieuw onafhankelijk.

 

Geplaveide tijdlijn

 

In de historische binnenstad van de Estse hoofdstad Tallinn kan je in de Börsi Passage het "Het Pad van de Geschiedenis" zien. Een aantal belangrijke data uit de Estse geschiedenis werd in tegels vermeld. De tijdlijn start in circa 10500 voor Christus met het einde van de IJstijd in Estland. De eerste bewijzen van een menselijke nederzetting dateren uit 9000 voor Christus. In 1500 voor Christus sloeg er een meteoriet in op het Estse eiland Saarema.

 

Tallinn kijkt naar de toekomst

 

Je zou verwachten dat 1991 of een viering in 2001 of 2011 de laatste datum is, maar neen, de tijdlijn loopt nog een tijdje de toekomst in en stopt pas in… 2418, wanneer het land zijn vijfhonderdste verjaardag zal vieren. Tussendoor wordt in 2384 voor de honderdste keer het Estse Zangfestival georganiseerd en in 2136 is er een ringvormige zonsverduistering. Helaas voor de inwoners van Tallinn uit de tweeëntwintigste eeuw zal deze zonsverduistering in hun stad slechts gedeeltelijk zichtbaar zijn.

 

HISTORISCH MUSEUM VAN ESTLAND
GROTE GILDEHAL
Pikk 17, Tallinn
http://www.ajaloomuuseum.ee/

 

Frank Beckers

Maak jouw eigen website met JouwWeb