De ruimtelijke doolhof van Peter Kogler
Dertig jaar ING Kunst
De Kunstberg in Brussel vormt zowat de museummijl van onze hoofdstad. Op wandelafstand is er het Muziekinstrumentenmuseum MIM, het Magritte Museum, het Koninklijke Museum voor Schone Kunsten, het Fin-de-Siècle Museum, de archeologische site Coudenberg met de restanten van het Paleis van Keizer Karel en het ING Kunstcentrum. Op dat laatste na, zijn het allemaal publieke instellingen. De banken mogen ook eens positief in het nieuws komen, want ING-Bank organiseert al dertig jaar tentoonstellingen in Brussel.
In het verleden zag ik in het ING Kunstcentrum meerdere tentoonstellingen waaronder ‘Pop Art in Belgium’, ‘Terra Brasilis’ (een tentoonstelling in het kader ven ‘Europalia Brazilië’ in 2011 en 2012) en ‘To The Point: Het Neo-Impressionistische Portret 1886 – 1904’. Steevast waren dit allemaal interessante exposities.
Stap in de kunst
Op 23 maart opende de nieuwe tentoonstelling ‘Next’ van Peter Kogler. De Oostenrijkse kunstenaar werd in 1959 in Innsbruck geboren. Vandaag leeft en werkt hij in Wenen. De multimedia artiest pionierde al vroeg met CGI of “computer-generated imagery”. In de jaren tachtig ontdekte hij de mogelijkheden van de eerste grafische tekenprogramma’s op computer. Zelf werd hij opgemerkt door Jan Hoet, die hem in 1992 uitnodigde op het prestigieuze kunstenfestival ‘Documenta IX’, dat om de vijf jaren in het Duitse Kassel plaatsvindt. Deze uitnodiging betekende voor de Oostenrijker de internationale doorbraak.
‘Next’ geeft een overzicht van waar Peter Kogler de laatste twintig jaar zoal mee bezig is. Alle werken die getoond worden, genereerde de kunstenaar met een computer. Hij tovert de hele tentoonstellingsruimte om tot één groot kunstwerk. De lokalen veranderen in ruimtelijke illusies waar je lekker in kan verdwalen.
Peter Kogler ontwierp via de computer behangpapier dat hij afprint – dat klinkt misschien wat oneerbiedig voor kunst, maar het effect is in een woord verbluffend – en plakt er alle muren, de vloer en het plafond mee vol. Dit heeft als resultaat dat de bezoeker zich in het kunstwerk bevindt! Gewoon er zijn, rondlopen of stilstaan en de ruimte, de muren en de individuele werken op je laten inwerken volstaan om ondergedompeld te geraken in Peter Koglers wereld vol visuele illusies. De kijker ondergaat een heel bevreemdende ervaring: je voelt je alsof je in een computergame kruipt, alsof je in de Walt Disney-film ‘Tron’ van Steven Lisberger uit 1982 meespeelt.
Inspiratiebronnen
De collage ‘Input’, die een hele wand in een van de kamers bekleedt, toont Peter Koglers inspiratiebronnen. Diametraal tegenover hangt de collage ‘output’ met de kunstwerken, die hieruit voortkwamen. Onder zijn inspiratiebronnen herken je de Servisch-Amerikaanse wetenschapper Nikola Tesla, SF-films als ‘2001: A Space Odyssey’ van Stanley Kubrick , de film ‘Metropolis’ van Fritz Lang en eigenlijk alle films van Fritz Lang, … In het oeuvre van Peter Kogler duiken voortdurend mieren, een hand, een brein en ratten op.
‘Next’ is een heel bijzondere tentoonstelling, waar je vast en zeker ook je kinderen mee naar toe kunt nemen. Bovendien lijkt het me een spectaculaire tentoonstelling te zijn. Daarom verwacht ik dat ook jongeren en al wie moeilijk tot een museumbezoek over te halen valt, maar wel oog voor nieuwe media en CGI heeft, ‘Next’ toch wel zullen weten te appreciëren.
NEXT
Tot 19 juni 2016
ING Art Center
Koningsplein 6, 1000 Brussel
https://about.ing.be/Over-ING/Kunst/next-Peter-Kogler.htm
Frank Beckers
Maak jouw eigen website met JouwWeb