Vlaamse toekomstromans uit de 19de en 20ste eeuw
Alle macht aan de vrouwen. Een betere wereld. Het einde van de beschaving. Hoe zagen Vlaamse sciencefictionschrijvers uit de 19de en 20ste eeuw de toekomst?
Erfgoeddag 2008: wordt verwacht
Het AMVC-Letterenhuis te Antwerpen greep de Erfgoeddag 2008 aan om zijn collectie toekomstromans voor te stellen. In een vitrine lagen zeven oudere Vlaamse sciencefictionboeken afkomstig uit het enorme archief van het Letterenhuis. Er worden anderhalf miljoen brieven en handschriften bewaard. Bovendien kon de geïnteresseerde bezoeker via een presentatie op een groot scherm enkele paragrafen tekst uit elke roman lezen. Daarnaast werd er een rondleiding door het depot in de kelders gegeven en kon je de permanente tentoonstelling over tweehonderd jaar Vlaamse letteren bezoeken.
Zeven toekomstvisies
Hippoliet van Peene. ‘De Wereld Binnen Duizend Jaer’. Uit 1859.
Van Peene is in de vaderlandse geschiedenis bekend als de tekstschrijver van Vlaanderens volkslied ‘De Vlaamse Leeuw’. ‘De Wereld Binnen Duizend Jaer’ is een “fantastisch blyspel met zang in dry bedryven met een voorspel in twee tafereelen en een naspel”. Het hoofdpersonage Fermanbok ontwaakt na duizend jaar te zijn ingevroren. Hij wordt wakker in een wereld vol technische mirakels, waar de vrouwen alle macht hebben.
Jef Scheirs. ‘Het Einde Van De Wereld’. Uit 1929
Oudere lezers herinneren zich de tv-serie ‘De Filosoof Van Haagen’, die de BRT heel wat jaren geleden uitzond. Die reeks is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jef Scheirs uit 1928. De auteur ziet de toekomst maar somber tegemoet, want hij staat afkerig tegenover de invloed van technologie op onze samenleving.
Theo Huet. ‘De Vrede-Mensch In ’t Jaar 3000’. Uit 1933.
Theo Huet is dan weer enthousiast en gelooft dat er een betere mens zal ontstaan dankzij medische en technologische vooruitgang. Theo Huet schreef in 1928 een van de allereerste Vlaamse misdaadromans: ‘De Verdwenen Koerier’.
Richard Dewachter. ‘Kaïn In 2000’. Uit 1972.
Richard Dewachter was een christelijk dichter. Daarnaast schreef hij verhalen over volksmensen uit Klein-Brabant. In zijn toekomstroman gaat de wereld ten onder aan technologische wapens.
Jos Vandeloo. ‘Het Gevaar’. Uit 1960
Jos Vandeloo schrijft over existentiële angst, vervreemding en eenzaamheid. In ‘Het Gevaar’ worden drie personeelsleden van een kerncentrale radioactief besmet.
Ward Ruyselinck. ‘Het Reservaat’. Uit 1964.
Het reservaat is een museum voor uitgestorven mensentypes. De idealistische leraar Basile Jonas wordt door “een op nut en profijt gerichte maatschappij” naar dit museum verwezen.
Hugo Raes. ‘Reizigers In De Anti-tijd’. Uit 1970.
Hugo Raes schrijft sciencefiction in de Angelsaksische traditie. Andere bekende boeken van hem zijn ‘De Lotgevallen’ uit 1968 en ‘De Verwoesting Van Hyperion’ uit 1978.
Praktisch
Erfgoeddag 2008
13 april 2008
AMVC-Letterenhuis
Minderbroedersstraat 22, 2000 Antwerpen
Meer info:
Frank Beckers
Maak jouw eigen website met JouwWeb