Het Gouden Tijdperk van Thomas More, Desiderius Erasmus en Niccolò Macchiavelli

 

Utopia

 

Naar aanleiding van de vieringen rond “500 Jaar Utopia” verdiepte Jeffrey Sachs (62) zich vorig jaar in de werken van Thomas More en diens tijdgenoten. De Amerikaanse econoom is directeur van het “Center for Sustainable Development” van de Columbia University. Daarnaast is hij adviseur duurzaamheid van de Verenigde Naties. Hij pleit voor groene economie en duurzame economie.

 

Jeffrey Sachs geraakte geboeid door de grote intellectuele doorbraken tijdens Thomas More’s tijd. “Utopia” van Thomas More noemt hij “het beste sociaal-economische programma dat ooit geschreven werd”. Tijdens zijn lezing in Leuven op 8 juni riep de Amerikaan de jaren 1510 uit tot het belangrijkste decennium van de voorbije duizend jaar.

 

De tijd van de grote humanisten

 

Jeffrey Sachs kaderde de jaren waarin “Utopia” geschreven werd aan de hand van enkele intellectuele bestsellers.

Vooreerst is er vanzelfsprekend het al genoemde “Utopia” van Thomas More. Maar er zijn ook de werken van Desiderius Erasmus. De Rotterdamse humanist vertaalde de Bijbel. Deze vertaling werd dan weer door Luther gebruikt. In 1517 publiceerde Luther zijn vijfennegentig stellingen, waarmee de reformatie begon. Nicolaas Copernicus werkte zijn kosmologische theorie uit waarin de astronoom de zon in het centrum van ons zonnestelsel plaatste. Niccolò Machiavelli schreef tussen 1513 en 1515 aan ‘Il Principe’, waarop Erasmus een katholieke antwoord gaf met ‘Opvoeding van een Christelijke Vorst’ bestemd voor de latere Keizer Karel.

 

De verspreiding van deze teksten was te danken aan de boekdrukkunst die Johannes Gutenberg enkele decennia eerder ontwikkeld had. Jeffrey Sachs merkte ook op dat er een uiterst gunstig cultureel en intellectueel klimaat heerste dankzij de Renaissance. Na de val van Constantinopel kwamen geleerden uit die stad naar Florence op uitnodiging van de familie De Medici. Zij brachten hun kennis van het Grieks en de antieke Griekse beschaving met zich mee. De grote ontdekkingsreizen van een halve eeuw eerder lieten Europa kennismaken met nieuwe continenten. Europa, zeker het verstedelijkte Noord-Italië en Vlaanderen, stond open voor vernieuwingen.

 

Een toekomst voor onze Aarde

 

Het huidige decennium steekt maar bleekjes af tegen dat tijdperk, oordeelde Jeffrey Sachs. Weliswaar kunnen we de digitale revolutie vergelijken met de boekdrukkunst. En we zouden wel wat ideeën kunnen gebruiken om de hedendaagse problemen op te lossen, want “we kunnen de planeet kapotmaken”, waarschuwde Jeffrey Sachs zijn publiek.

 

Toch ziet hij enkele lichtpunten. Zo beschouwt hij paus Franciscus als de morele wereldleider, zeker na diens encycliek “Laudato Si”, de eerste encycliek gewijd aan de milieuproblematiek. Zelf is Jeffrey Sachs de drijvende kracht achter de zeventien “Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen”, die sinds vorig jaar de millenniumdoelstellingen van het jaar 2000 vervangen. Extreme armoede is voor een stuk teruggedrongen. Naast armoede moet honger worden uitgebannen. Op de lijst staan er ook ecologische doelstellingen zoals duurzame oceanen, duurzame consumptie- en productiepatronen, duurzaam gebruik van ecosystemen,…

 

Jeffrey Sachs argumenteerde dat we genoeg geld hebben, maar helaas ontbreekt de politieke wil. Daarom getuigen de huidige problemen eerder van een morele tekortkoming. Denk maar aan de aanslepende oorlogen in Syrië en elders. “De hegemonie van de VS is voorbij”. De volgende twee, drie decennia zal China groeien en de dominante rol hernemen, die het land eeuwenlang had. Ter illustratie projecteerde de spreker een kaart met de nieuwe zijderoute met als opvallend detail : Amerika ontbreekt op de kaart!

 

Sachs ziet heel wat wetenschappelijke doorbraken. De vraag is hoe we onze kennis en middelen ten goede gebruiken? De belangrijkste vraag is misschien wel: hoe voorkomen we oorlog?

 

Hij eindigde zijn lezing in Leuven met de vraag “Wat is ONZE Utopie?”

 

AGE OF SERMENT
Lezing door Jeffrey Sachs
8 juni 2017
Aula Pieter de Somer, Leuven

Frank Beckers

 

Sustainable Development Goals

 

De VN heeft de vertaling van de ‘Sustainable Development Goals (SDGs)’ naar het Nederlands officieel aangenomen. In het Nederlandse worden het dus de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. De officiële verwoording voor de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen in het Nederlands is de volgende:

Doelstelling 1.: Beëindig armoede overal en in al haar vormen

Doelstelling 2.: Beëindig honger, bereik voedselzekerheid en verbeterde voeding en promoot duurzame landbouw

Doelstelling 3.:  Verzeker een goede gezondheid en promoot welvaart voor alle leeftijden

Doelstelling 4.: Verzeker gelijke toegang tot kwaliteitsvol onderwijs en bevorder levenslang leren voor iedereen

Doelstelling 5.: Bereik gendergelijkheid en empowerment voor alle vrouwen en meisjes

Doelstelling 6.: Verzeker toegang en duurzaam beheer van water en sanitatie voor iedereen

Doestelling 7.: Verzeker toegang tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie voor iedereen

Doelstelling 8.: Bevorder aanhoudende, inclusieve en duurzame economische groei, volledige en productieve tewerkstelling en waardig werk voor iedereen

Doelstelling 9.: Bouw veerkrachtige infrastructuur, bevorder inclusieve en duurzame industrialisering en stimuleer innovatie

Doelstelling 10.: Dring ongelijkheid in en tussen landen terug

Doelstelling 11.: Maak steden en menselijke nederzettingen inclusief, veilig, veerkrachtig en duurzaam

Doelstelling 12.: Verzeker duurzame consumptie- en productiepatronen

Doelstelling 13.: Neem dringend actie om de klimaatverandering en haar impact te bestrijden

Doelstelling 14.: Behoud en maak duurzaam gebruik van de oceanen, de zeeën en de maritieme hulpbronnen

Doelstelling 15.: Bescherm, herstel en bevorder het duurzaam gebruik van ecosystemen, beheer bossen duurzaam, bestrijd woestijnvorming en landdegradatie en draai het terug en roep het verlies aan biodiversiteit een halt toe

Doelstelling 16.: Bevorder vreedzame en inclusieve samenlevingen met het oog op duurzame ontwikkeling, verzeker toegang tot justitie voor iedereen en creëer op alle niveaus doeltreffende, verantwoordelijke en open instellingen

Doelstelling 17.: Versterk de implementatiemiddelen en revitaliseer het wereldwijd partnerschap voor duurzame g

(Bron: http://fido.belgium.be/nl/nieuws/officiele-vertaling-van-de-sustainable-development-goals-sdgs-het-nederlands)